dokumentärfilm | drömmen om kvarnen

en film om mjölnarna andreas och bengt på limabacka kvarn

Inspirerad av den hjärtliga historien om Andreas och Bengt påbörjade jag ett personligt dokumentärprojekt som resulterade i "Drömmen om kvarnen" - med stöd av Kultur i Halland, Varbergs kommun och Stråvalla Hembygsförening.

Soundtracket till dokumentären gjordes av gitarrmaestron Richard Olausson.

Spela videoklipp

AVSNITT 1

Andreas pratar om "Mjölnarens Förbannelse" och hur han i sin barndom lovade sig själv att aldrig bli en mjölnare. Ett löfte som så småningom var dömt att brytas.

Spela videoklipp

AVSNITT 2

Bengt är 16 år och skoltrött. Han förälskar sig i det gamla kvarnhantverket - och följer sitt hjärta ut i den stora världen. Det är 70-tal och the times are a-changing.

Spela videoklipp

AVSNITT 3

Bengt föddes in i mjölnaryrket och tänker tillbaka på gamla tider; på mjölnare som bar 100 kgs säckar med spannmål på ryggen uppför kvarnens smala trappor.

Spela videoklipp

AVSNITT 4

Dagar av blod, svett och tårar; ryggbrytande sena kvällarna på kvarnen, med tunga mjölsäckar kvar att bära och spannmål kvar att mala.

Spela videoklipp

AVSNITT 5

Andreas minns uppväxten i Göteborgsförorten Biskopsgården, och den starka längtan efter något äkta och genuint.

Spela videoklipp

AVSNITT 6

Bengt vandrade en brokig men innerlig stig genom livet. På väg tillbaka till sin första kärlek - det gamla mjölnarhantverket.

Spela videoklipp

AVSNITT 7

Sverige var ett fattigt land när deras anfader Anders byggde en väderkvarn på Öland i mitten av 1800-talet, och därmed stöpte släktens öde i mjöl. Det verkade vara skrivet i stjärnorna: att även Andreas skulle falla för "mjölnarens förbannelse".