Limabacka Kvarn

produktdesign | film | webbutik | odlarporträtt | bagarporträtt

Att få arbeta med vårt familjeföretag Limabacka Kvarn är fantastiskt roligt. Det är inte bara ett välrenommerat varumärke känt för ekologiska kvalitetsprodukter, utan också oerhört kreativ och inspirerande miljö att verka i.

Här ges en kort introduktion till verksamheten och en överblick över några av de projekt vi tillsammans har genomfört.

Limabacka Kvarn, Väröhalvön. 1947-48.

Våra anfäder Gustaf och Arvid med en ung kamrat och en säck mjöl över styret. Nybro Kvarn ca 1910.

Berättelsen har sin början i 1850-talets fattiga Sverige, där många trotsar Atlanten i hopp om ett drägligare liv. I detta tidevarv bygger vår anfader Anders en väderkvarn på Öland, och stöper släktens öde i mjöl.

Förr i tiden var kvarnen själva hjärtat i de svenska landsbygden. Bönderna kom med skörden från åkrarna och byborna kom för att köpa färskt mjöl.

Livet som mjölnare var på många sätt givande; han arbetade nära naturen, njöt av solsken och regn, såg säden växa sig stark stark på åkrarna, deltog i skördefesterna.

På samma gång var mjölnarens arbete tungt. Säckar som ofta vägde över 100 kg lastades på ryggen och bars upp till översta våning - där kornen sedan fick falla ned genom kvarnverket.

Kvarnen vars byns hjärta och mötesplats; där skratt och klagan, kvickheter och notiser blandades i doften av nymalet mjöl.

En vän till familjen med mjöl på sin säckkärra. 1930-tal.

Ekologisk svedjeråg växer i kvällssolen hos ekobonden Linus Källgård - ett stenkast från kvarnen.

Vi kommer från en gammal mjölnarsläkt och är djupt tacksamma över att få föra traditionen vidare. Arbetet med vårt kvarnen handlar till stor del om hantverkskunnande, respekt för jorden och bra råvaror. Det handlar också om möten och tillit.

Tack vare ert stöd och förtroende har vi kunnat förverkliga drömmarna från tidigare generationer, bland annat genom att öppna surdegsbageriet Kvarnbageriet, och även kaféet samt saluhallen Kvarnskafferiet.

För Bengt och Andreas – femte och sjätte generationens mjölnare – lever kärleken till hantverket och deras ekologiska vision starkare än någonsin.

Att vara mjölnare var tungt men fint. Att få bära detta kulturarv vidare - tillsammans med er - är vi väldigt tacksamma för.

Andreas och Bengt utanför kvarnen. September 2016.

kortfilm | videoporträtt av bagare och bönder

En serie videoporträtt dedikerade till att lyfta fram de bönder som brukar jorden. Deras hantverkskunnande och ekologiska omsorg är en förutsättning för bra mjöl och gott bröd. Många av dessa odlare har varit med oss från första början, och vi är stolta att kunna kalla dem för våra vänner.

Musiken är gjord av den enimente Richard Olausson.

foto | bagare och hemmabagare

En serie fotoporträtt dedikerade till de fantastiska bagare och hemmabagare som förvandlar mjölet till makalöst vackra bröd och bakverk.

Felicia Garellick | Vilgots Surdegsbageri

Vi besökte Vilgots Surdegsbageri i Våxtorp (södra Halland) som drivs av inspirationskällan och energiknippet Felicia.

Felicia hade aldrig arbetat som bagare, inte heller kunde hon baka. Ändå bestämde hon sig för att det lilla samhället skulle få ett surdegsbageri. "Vill man så kan man", tänkte hon & satte fart.

Under det första året experimenterade hon med bakandet och hittade ett vinnande koncept. Varje dag kommer nya besökare & ryktet om riktigt gott surdegsbröd sprider sig snabbt, inte bara till grannbyarna utan även till städer länge bort.

Felicia har praktiserat hos @kvarnbageriet och bakar på Limabacka Kvarns hantverksmjöl - vilket vi tycker är väldigt roligt!

Mattias Wallin | Hemmabagare

Hösten 2020 var vi hemma på ett trevligt besök hos hemmabagaren och vår gode vän Mattias Wallin, på hans gård i Fjärås, Halland.

Mattias är en mångkonstnär med flera bollar i luften. Han har en grönsaks- och fruktodling på gården, gör sin egna kombucha och han gör sitt egna vin på druvorna som växer i trädgården.

Dessutom bakar Mattias på Limabacka Kvarns mjöl, vilket ledde till att vi bjöds på nybakat bröd med ost och honung, samt några av de godaste småkakor vi har smakat!

Mathias Gellerstedt | Hemmabagare

I vintras, precis innan den första snön skulle falla och skogen stod naken och vacker, var vi på besök hos vår gode vän: hemmabagaren Mattias i Rolfstorp, Halland.

Mjölet yrde och vi hade det gemytligt i värmen från den vedeldade bakugnen. Medan brödet gräddades bjöds vi på husesyn i den gamla Hovgårds Kvarn som ligger i anslutning till huset - något som alltid uppskattas av oss som faller i kategorin "kvarnnördar".

Dagen knöts ihop med en fantastiskt god måltid bestående av nybakat bröd, smör och ost. Detta kallar vi en utomordentligt trevlig dag!

Dessa små hembesök hos våra fantastiska bagare är bland det roligaste vi vet, och vi hoppas kunna göra många fler hembesök inom kort.

Mathias Gellerstedt | Hemmabagare

I vintras, precis innan den första snön skulle falla och skogen stod naken och vacker, var vi på besök hos vår gode vän: hemmabagaren Mattias i Rolfstorp, Halland.

Mjölet yrde och vi hade det gemytligt i värmen från den vedeldade bakugnen. Medan brödet gräddades bjöds vi på husesyn i den gamla Hovgårds Kvarn som ligger i anslutning till huset - något som alltid uppskattas av oss som faller i kategorin "kvarnnördar".

Dagen knöts ihop med en fantastiskt god måltid bestående av nybakat bröd, smör och ost. Detta kallar vi en utomordentligt trevlig dag!

Dessa små hembesök hos våra fantastiska bagare är bland det roligaste vi vet, och vi hoppas kunna göra många fler hembesök inom kort.

produktdesign | mjölpåsar | limabacka kvarn

Design av mjölpåsar inspirerad av vår släkts mjölnarhistoria. Det bruna kraftpappret minner om mjölsäckarna förr i tiden och illustrationen på påsens framsida är baserat på ett fotografi av Limabacka Kvarn från 1947.

webbdesign | hemsida | webbutik

Hemsida och webbutik avsedda att spegla det traditionella mjölnarhantverket och kommunicera det som är viktigast för oss; hantverk, tradition och ekologi.

drömmen om kvarnen | dokumentärfilm om limabacka kvarn

Inspirerad av Andreas och Bengts fantastiska berättelser påbörjade jag ett dokumentärfilmsprojekt som resulterade i "Drömmen om Kvarnen" - en kortfilm gjord med stöd av Kultur i Halland, Varbergs kommun och Stråvalla Hembygsförening.

Först släpptes den som avsnitt, den fullständiga dokumentären kommer att publiceras sommaren 2023.

Soundtracket till dokumentären gjordes av gitarrmaestro Richard Olausson.

kvarnskafferiet | kungsbacka | stenungsund

Kvarnskafferiet är en saluhall och kafé som bygger på sex generationers mjölnarhantverk och drivs av en djup kärlek till riktiga råvaror och oförglömliga smakupplevelser.

Kvarnskafferiet ligger i centrala Kungsbacka, fullproppad med ekologiskt mjöl från Limabacka Kvarn, nybakat bröd och bullar från Kvarnbageriet och ett smörgåsbord av hantverksmässiga och ekologiska matvaror.

Vi ville att Kvarnskafferiet skulle reflektera kvarnens historia med en inredning dominerad av trä och stål. För att se till att vår vision inte gick förlorad i processen med att renovera och flytta in, genomfördes omfattande 3D-skisser med hjälp av SketchUp.

Loggan är en hommage till vår anfader Anders Nybergh som inledde familjens mjölnartradition genom att bygga en väderkvarn på Öland på 1850-talet.

kaffedesign

Kaffet har en särskild plats i mjölnarens hjärta. Precis som med mjölet så märks det på smaken när man använder äkta ekologiska ingredienser och mal kaffebönorna med omsorg.

När mjölnarna lanserade Mjölnarens Blandning och Först till Kvarn i samarbete med Nordiska Kafferosteriet, var det en ren kärleksförklaring till kaffet.

"En frusen vinter för några år sedan arbetade vi nästan all vår vakna tid i kvarnen för att komma ikapp. Vissa morgnar var det tufft. Säckarna var tunga och 9:30-kaffet kändes långt borta.

De morgnarna var kluckandet från kaffebryggaren och doften av starkt kaffe från andra våningen mycket värt. Att kunna sitta ner och njuta en stund. Byta några ord, titta ut och se det milda skenet av vintersolen på fältet utanför.

Något händer när man får en rejäl kopp kaffe i sig."

marknadsföring | sociala medier

Sociala medier är ett ovärderligt verktyg som kopplar samman oss med människor som delar vår passion och ekologiska värderingar. Vår filosofi har alltid varit att förmedla en känsla av genuinitet och enkelhet genom att hålla oss ödmjuka och likt en duktig mjölnare "arbeta nära jorden".

kvarnbageriet | kvarnens egna bageri i väröbacka

Att ha ett eget bageri var en återkommande dröm hos mjölnarna i släktens historia, men tiden var för knapp, säckarna för tunga och profiterna för små. Att mjölnarna Andreas och Bengt fick möjligheten att förverliga denna sekelgamla dröm var oerhört roligt för oss på kvarnen.

Hantverksmässitg surdegsbröd, smakrika kanelbullar, smöriga croissanter och ett farligt gott utbud av nybakade godsaker.